Szampan może nie jest popularny, ale polecam się nim zainteresować
Odwiedzając moich partnerów w Epernay, miałem jednak ogromną ciekawość odwiedzenia kilku małych producentów, mniej znanych szerokiej publiczności, a wytwarzających wielkie wina. Jednym z nich, który prawdziwie mnie zachwycił jest Vazart Coquart z gminy Chouilly w Cote de Blancs, części Szampanii zdominowanej przez odmianę chardonnay. I takie wina są specjalnością tego producenta, z wyjątkiem Cuve Camille zawierającego mały procent Pinot Noir i oczywiście rose. Jeśli miałbym jednym słowem określić wina Vazart Coquard, użyłbym słowa elegancja. Jej kwintesencją jest dla mnie klasyczny blanc de blancs Brut Reserve, subtelny, eteryczny- po prostu piękny. Ciekawostką, szczególnie dla sommeliera jest specjalna edycja blanc de blancs o nazwie Special Foie Gras, stworzona z myślą o połączeniu dwóch regionalnych produktów - szampana i foie gras. Z jednej strony pełny, bogaty w smaku, aby móc dorównać tłustości foie gras, z drugiej jak na chardonnay przystało niezwykle świeży z dobra kwasowością, aby podtrzymać całą kompozycję. W końcu producent z trzema gąskami w herbie powinien mieć takiego szampana w portfolio. Sprowadzany do Polski przez specjalistę od szampanów Dom Szampana, oczywiście dostępny w Wine Taste.