Najlepsze białe burgundy
Côte d’Or to 5 550 ha winnic, składają się w 75% z odmiany pinot noir i 25% z chardonnay, a wśród nich jest 25 apelacji gminnych, tak zwanych village. Wewnątrz owych village znajduje się ponad 500 winnic sklasyfikowanych jako premier cru i 32 grand cru. Na to trzeba nałożyć całą listę producentów i negocjantów, z własnym wyobrażeniem najlepszego wina i różnych technik winifikacji. Większość winnic jest podzielona między dużą liczbę właścicieli, najlepiej obrazuje to 50-hektarowa Clos-de- Vougeot, gdzie na 100 poletkach gospodaruje 80 właścicieli. Trudnością w wybraniu właściwego wina jest nie tylko to, że podaż jest ograniczona, ale także fakt, że trzeba znać umiejętności poszczególnych producentów. Klasyfikacja w Burgundii obejmuje winnice, a nie jakość samego wina w butelce. Niestety więc kupując wino Chassagne-Montrachet możemy przekonać się, że nie jest ono wybitne, a wręcz jest średnie – i to wszystko za niemałe pieniądze.
Białe burgundy ze sławą i uznaniem
Przejdźmy zatem do naszych białych win. Pierwszą znaną apelacją, z której wina skutecznie sprzedawałem w latach 90. w restauracji Malinowa w Hotelu Bristol, była Meursault. W większości gmin Côte d’Or historia ich jest nierozłącznie związana z kościołem. W 1098 roku burgundzki Duke Odo II przekazał ziemie wokół Meursault zakonowi Cystersów z Citeaux, którzy aż do rewolucji francuskiej rozwijali uprawę i produkcję wina na tym terenie. Pomimo, że w gminie Meursault produkuje się wina czerwone i białe, to te drugie przynoszą mu sławę i uznanie. Region jest bardziej suchy od otaczających go Puligny i Chassagne, co między innymi powoduje, że wina są tłustsze, mają bogatą strukturę i brzoskwiniowo-kwiatową nutę. Nie znajdziemy tu win grand cru, ale za to znakomite 30 premier cru, wśród których najbardziej znane to Les Perriéres, Les Genevriéres i Les Charmes. Najlepsi producenci, za których wina trzeba zapłacić od kilkuset do kilku tysięcy złotych za butelkę to Robert Ampeau, Comte Lafon, Michelot- Buisson, Guy Roulot, Coche-Dury, Francois Jobard czy Olivier Leflaive.
Niedościgniony grand cru w Burgundii
Jadąc na południe, możemy odkryć najsławniejsze miejsce na ziemi w kontekście wielkich białych win – apelację Puligny-Montrachet. Zawiera ona w sobie dwie z sześciu gmin grand cru, produkujących tylko białe wina – Chevalier-Montrachet i Bienvenues-Bâtard-Montrachet i połowę z dwóch kolejnych – Bâtard-Montrachet i Le Montrachet. Znajdują się one w południowej części apelacji, gdzie chardonnay osiąga wybitne rezultaty. Na całym świecie, od Australii po Napa Valley, znajdziemy wspaniałe wina z odmiany chardonnay, ale poziom grand cru w Burgundii pozostaje niedościgniony i tworzy klasę samą dla siebie. Puligny-Montrachet to w większości wina białe, które są bardzo różnią się charakterem od tych z Meursault i Chassagne. Wina tu są bardziej strukturalne, mają więcej ciała i wigoru, a ich stylistyka czyni je zdatnymi do długiego dojrzewania. Największą sławę białym burgundom przynosi słynna apelacja grand cru Le Montrachet. Leżące na 8 hektarach (w połowie w Puligny, w połowie w Chassagne) winnice uprawia trzynastu producentów z najsłynniejszym Romanée-Conti na czele. Każdy z nich w swym własnym stylu wytwarza powolnie rozwijające się i najbardziej długowieczne białe wina na świecie.
Pełne i energetyczne Chassagne-Montrachet
Kolejną gminą, współdzieląca z Puligny najlepsze winnice grand cru jest Chassagne-Montrachet. Historycznie miejscowe winnice były obsadzone pinot noir, dopiero po II wojnie światowej trend się zmienił – klienci doceniali wytwarzane tu chardonnay i ceny szły do góry. Dzisiaj ponad 60% upraw to chardonnay, w przypadku premier cru to 75%, ich ceny są dwukrotnie wyższe od win czerwonych. Chassagne to największa gmina z opisywanych w tym artykule. W jej skład wchodzą części grand cru wspomniane powyżej i Criots- Bâtard-Montrachet w całości. Wina Chassagne są pełne, energiczne i bardziej przypominają te z Puligny, niż Meursault. Mamy tu pełen wybór aż 51 gmin premier crus, z których należy wymienić takie jak Les Chenevottes, Les Champs Gains, czy En Cailleret. Ich wybitni producenci to: Ramonet, Michel Colin-Deléger, Jean- Noël Gagnard czy Marc Morey.
W Wine Taste docieramy do producentów, którzy specjalizują się w swoich apelacjach i nie sposób ich znaleźć na zwykłych sklepowych półkach. Jeśli chcesz poczuć, czym wybrzmiewa burgundzkie białe wino, odwiedź nas koniecznie!
Zobacz ofertę Burgundia w Wine Taste lato 2023