Dolomity to nie tylko atrakcja turystyczna, ale również ważny region winiarski WÅ‚och
Aż trudno uwierzyć, że miliony lat temu te potężne, powstaÅ‚e z ewolucji wapiennych skaÅ‚ góry przykrywaÅ‚ ocean, peÅ‚en prehistorycznych stworzeÅ„, których skamieliny do dziÅ› można znaleźć w tutejszych winnicach. Być może to kwitnÄ…ce w nim życie daÅ‚o poczÄ…tek nowej materii, która czerpana przez winoroÅ›l daje charakter produkowanym tu winom. NiespeÅ‚na póÅ‚ godziny jazdy samochodem z Bolzano, czy raczej jak mówiÄ… miejscowi Bozen znajduje siÄ™ posiadÅ‚ość Tor Lowengang, z charakterystycznÄ… strzelistÄ… wieżyczkÄ… o dachówce przywodzÄ…cej na myÅ›l Å‚uskÄ™ jaszczura. UnoszÄ…c wyżej gÅ‚owÄ™ ujrzymy górujÄ…ce nad niÄ… majestatyczne szczyty Dolomitów, które zdajÄ… siÄ™ strzec skarbu ukrytego w dolinie – kilkunastu niewielkich winnic Alois Lageder.
PiÄ…te pokolenie Lagederów
„Jakość osiÄ…ga siÄ™ poÅ›wiÄ™cajÄ…c uwagÄ™ ogromnej iloÅ›ci pojedynczych, pozornie bÅ‚ahych detali” - Alois Lageder Rodzina Lageder gospodaruje nieprzerwanie na tych ziemiach od 1823 roku, przez pięć pokoleÅ„ realizujÄ…c myÅ›l zaÅ‚ożyciela - Johanna Lagedera, produkcjÄ™ win najwyższej jakoÅ›ci. DziÅ› energiÄ…, która napÄ™dza proces tworzenia jest sama natura, wspomagana tylko przez ludzi, którzy wyznajÄ…c filozofiÄ™ holistycznÄ… czerpiÄ… z jej zasobów tyle, ile sama daje. Ponad 95 proc. winnic należących do rodziny jest uprawianych biodynamicznie.
Biodynamika, czyli w harmonii z naturÄ…
Biodynamika to metoda zakÅ‚adajÄ…ca odnawianie siÄ™ upraw oparta na podstawowych zasadach antropozofii, koncepcji opracowanej w latach dwudziestych XX w. przez austriackiego filozofa Rudolfa Steinera. Biodynamika widzi ZiemiÄ™ jako żywy organizm bÄ™dÄ…cy w nieustannym procesie zmiany, zakorzeniony w poczÄ…tkach WszechÅ›wiata. Przeniesienie natury do wnÄ™trza historycznych zabudowaÅ„ Lowengang byÅ‚o jednym z najwiÄ™kszych wyzwaÅ„ Aloisa Lagedera IV, który rozpoczynajÄ…c w roku 1995 swój projekt staÅ‚ siÄ™ pionierem nowoczesnej architektury w Alto Adige. To wÅ‚aÅ›nie jemu posiadÅ‚ość zawdziÄ™cza synergiÄ™ siedemnastowiecznych murów z nowoczesnym, zbudowanym z lekkich materiaÅ‚ów wnÄ™trzem, zapewniajÄ…cym m.in. grawitacyjny proces produkcji wina i wykorzystanie odnawialnych źródeÅ‚ energii. Wsparte na drewnianej konstrukcji baterie sÅ‚oneczne oraz umieszczone na najwyższych kondygnacjach kadzie, z których wino pÅ‚ynie naturalnÄ… drogÄ… do niższych piÄ™ter – kolejnych etapów tworzenia, zdajÄ… siÄ™ być pÅ‚ucami i sercem jednego organizmu, którego krwiobieg stanowi wino. Niektóre wczeÅ›niej, inne po kilkunastu miesiÄ…cach dojrzewania w beczkach trafiajÄ… do butelek, by cieszyć nas swym smakiem. DziÅ› sympatyczny mÅ‚odzieniec Alois V Klemens Lageder powoli przejmuje firmÄ™ produkujÄ…cÄ… 1,5 mln. butelek rocznie. Mimo znacznej skali, udaje siÄ™ Lagederowi zachować pozycjÄ™ jednego z najbardziej prestiżowych producentów win we WÅ‚oszech, jednego z Grandi Marchi (19 najwybitniejszych producentów Italii, obok takich marek jak Gaja, Sassicaia, czy Biondi Santi).
… i staÅ‚o siÄ™ wino!
PatrzÄ…c z perspektywy peÅ‚nego kieliszka możemy siÄ™ cieszyć mnogoÅ›ciÄ… charakterów, stylów i wartoÅ›ci, które z jednej strony wytrzyma stóÅ‚ o wdziÄ™cznej szwedzkiej nazwie, i nie powstydzi siÄ™ ten dÄ™bowy z magnackiej jadalni. PachnÄ…cy kwiatami, zwiewny Gewurztraminer, mineralne, a zarazem solidne Pinot Grigio, potężne, głębokie, peÅ‚ne ciemnych owoców Cabernet „Lowengang" lub wodzÄ…cy za nos poziomkami, a jednak muskularny, wielokrotnie nagradzany Pinot Noir „Krafuss”. Każde wino Alois Lageder jest osobnÄ… historiÄ…, częściÄ… konkretnego kawaÅ‚ka ziemi z której powstaÅ‚o, owocem natury i kosmicznej energii. Jest w tych winach coÅ› wyjÄ…tkowego. CoÅ›, co powoduje, że gdy koÅ„czy siÄ™ butelka jest nam żal, że ta chwila nie trwa wiecznie.