fot. arch. prywatne

Miałem przyjemności uczestniczyć w degustacji win Bordeaux z rocznika 1996

Piotr Kamecki| 2016-03-31 00:00:00| Komentarze:
Dzięki uprzejmości jednego z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i kolekcjonera win z regionu Bordeaux, miałem przyjemności uczestniczyć we wspaniałej degustacji czerwonych win z różnych apelacji.

Mieliśmy do dyspozycji następujące rarytasy: z Pessac Leognan Chateau Smith Haut Lafitte, z Saint Julien Chateau Talbot, z Saint Estephe Chateau Calon Segur, a z Pauillac drugie wino Chateau Grand Puy Ducasse, Prelude a Grand Puy Ducasse, Chateau Pedesclaux, Chateau Duhart Milon i Chateau Pichon Longueville Baron. Śmiem twierdzić, że nie ma drugiego regionu na świecie, z którego tak dużo win zachowuje swoją świetność na przestrzeni wielu lat. Jedynym winem degustacji, które już pokazuje oznaki starości było Prelude, ale jak na drugie wino, czyli pochodzące z młodszych, słabszych krzewów winnicy Grand Puy Ducasse i tak się nieźle trzymało. Największym zaskoczeniem było dla mnie Pedesclaux, wino sklasyfikowane, jako 5-eme Grand Cru Classe, które typowaliśmy, jako najsłabszy punkt programu. Zapach wciąż pełen owoców, usta miękkie i cały czas soczyste, dopiero na końcu wychodzi brak ciała i struktury, win szybko ucieka (jego aromat). Może sąsiedztwo tak zobowiązuje, Pedesclaux leży obok Mouton i Lafite Rothschild. Nie zawiódł natomiast czarny koń degustacji, Pichon Longueville Baron. Wino z 2-eme Grand Cru Classe, uważane za jedno z najsolidniejszych, tanicznych i strukturalnych win, w degustacji wypadło zdecydowanie najlepiej. Wysoka zawartość Cabernet Sauvignon (ponad 70%) pozwoliła winu spokojnie się rozwinąć i wciąż zachwycać po prawie 20 latach w butelce! Co ciekawe, ta butelką mogłaby wciąż leżeć przez następne kilka lat. Zakończeniem wieczoru był nektar w postaci słodkiego Chateau Climens z apelacji Barsac, także z rocznika 1996. Jedno z najlepszych win słodkich Bordeaux, słynące z finezji, elegancji i długowieczności. Zdecydowanie najmłodsze wino degustacji. Wszystkie wina degustowaliśmy w kieliszkach Riedel z ręcznie robionej, kryształowej serii Sommeliers.




Warto przeczytać:

Dolomity to nie tylko atrakcja turystyczna, ale również ważny region winiarski Włoch

Południowa część Alp znana miłośnikom „białego szaleństwa” i wycieczek...

Wina Baigorri to prawdziwa ekspresja przy jednoczesnym zachowaniu elegancji

Szklany, nowoczesny budynek zlokalizowany u stóp Gór Kantabryjskich w Hiszpanii...

Cztery wina Georga Prielera dołączyły do oferty Wine Taste

Georga Prielera znam od wielu lat. W 2017 roku podczas Mistrzostw Europy Sommelierów w...

To w Priorat wytwarza się najlepsze wina czerwone Hiszpanii i Europy

Katalonia kojarzy nam się zarówno z Barceloną, stadionem Camp Nou, Gaudim i wakacjami, jak...

To Anglicy przyczynili się do rozpowszechnienia win Bordeaux na międzynarodowych rynkach

Historia Bordeaux od zawsze związana jest z dużym biznesem. Nigdy nie był to region ubogich...

Białe wina ze szczepu Sauvignon Blanc - coś, co polecają sommelierzy

Wina wytwarzane z odmiany sauvignon blanc są jednym z ulubionych tematów sommelierów...

Obserwuj na Instagramie: