fot. Baigorri

Wina Baigorri to prawdziwa ekspresja przy jednoczesnym zachowaniu elegancji

Piotr Kamecki| 2018-09-27 00:00:00| Komentarze:
Szklany, nowoczesny budynek zlokalizowany u stóp Gór Kantabryjskich w Hiszpanii mieści w sobie winiarnię Baigorri. Jest to jeden z ciekawszych producentów na mapie regionu Rioja Alavesa, który sam w sobie ma opinię wyjątkowo korzystnego dla uprawy winorośli. Jest najmniejszym i najbardziej na północ wysuniętym podregionem denominacji Rioja, przez co najbardziej korzysta z chłodzących wpływów Atlantyku. To, w parze z chłodnymi gliniastymi i kredowymi glebami, przekłada się na wyjątkową elegancję tutejszych win.

Sam budynek winiarni zaprojektowano tak, by łagodnie wtapiał się w surowe otoczenie, ale też w taki sposób, by umożliwić nieinterwencyjne techniki winemakingu. Grawitacyjny system produkcji i transportu winogron wyklucza użycie wszelkich maszyn i pomp, od momentu przyjęcia winogron do winnicy i sortowania, aż po dojrzewanie w piwnicach, które zawsze odbywa się w nowych, francuskich beczkach. Główną motywacją winiarzy jest jak największa ekspresja wina przy jednoczesnym zachowaniu elegancji.
Oto trzy wyjątkowe wina (dostępne oczywiście w Wine Taste przy twardej 4 w Warszawie), który z pewnością zrobią na was wrażenie:

 

 

 



Baigorri Crianza

77 PLN 

Dojrzewająca 14 miesięcy w dębowych beczkach mieszanka 90 proc. tempranillo z 10 proc. domieszką garnachy i kilku innych lokalnych szczepów. Wino przechodzi długą macerację na skórkach, stąd głęboki kolor, a za nim aromaty czarnych owoców, trochę subtelnych nut kompotu z cynamonem, wokół trochę pikantnych nut beczkowych. Całość elegancka, z długim finiszem.

Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.pl



Baigorri Reserva

119 PLN 

Czyste tempranillo ze starych krzewów. Długa maceracja w kadziach stalowych, fermentacja malolaktyczna, a potem 18 miesięcy w nowych francuskich beczkach. Efektem jest wino gęste, skoncentrowane, zdominowane przez nuty dojrzałych ciemnych owoców z wanilią i cynamonem w tle. W ustach wino zbalansowane i eleganckie, pełne z długim i intensywnym finiszem.

Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.pl



Baigorri de Garage

219 PLN 

Wino zrobione z owoców ze starych krzewów, zbieranych przy niskiej wydajności. 100 proc. tempranillo poddanego długiej maceracji i fermentacji w dębowych beczkach. Potem dojrzewa na osadzie przynajmniej 18 miesięcy; specjalna komisja decyduje, kiedy wino nadaje się do zabutelkowania. Jest wówczas niezwykle głębokie, z aromatami czereśni, wiśni, ale też fig, ziół, tytoniu i lukrecji. Pięknie wtopiona beczka, gładkie taniny, długi i elegancki finisz.

Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.pl




Warto przeczytać:

Kultowe Włochy

Daj mi coś prestiżowego – usłyszałem niedawno od jednego z moich Klientów. Nie...

Inwestycje w wino – co łączy Wine Taste z Cult Wines?

W ostatnich kilku latach obserwujemy wzrost zainteresowania inwestycjami alternatywnymi,...

Dolomity to nie tylko atrakcja turystyczna, ale również ważny region winiarski Włoch

Południowa część Alp znana miłośnikom „białego szaleństwa” i wycieczek...

Cztery wina Georga Prielera dołączyły do oferty Wine Taste

Georga Prielera znam od wielu lat. W 2017 roku podczas Mistrzostw Europy Sommelierów w...

To w Priorat wytwarza się najlepsze wina czerwone Hiszpanii i Europy

Katalonia kojarzy nam się zarówno z Barceloną, stadionem Camp Nou, Gaudim i wakacjami, jak...

To Anglicy przyczynili się do rozpowszechnienia win Bordeaux na międzynarodowych rynkach

Historia Bordeaux od zawsze związana jest z dużym biznesem. Nigdy nie był to region ubogich...

Obserwuj na Instagramie: