Podróż do Piemontu. Przystanek - wina Barolo.
Przenosimy się do Piemontu. To tam mieszka słynny restaurator, przedsiębiorca, wizjoner. Jego zamysł o znanym Rocche dei Manzoni miał początek w 1974 r., gdy kupił piękną posiadłość położoną w wiosce o nazwie…Manzoni, leżącej w granicach Monforte d’Alba.
Dwa lata później powstało pierwsze wino. Było unikatowym jak na tamte czasy blendem nebbiolo i barbery. Niedługo potem Migliorini zaczął importować do Piemontu małe, dębowe beczki, stworzone do starzenia się win.
Wielka klasa
A wina musujące? Wiele lat przed innymi producentami z regionu zaczął się interesować ich produkcją i co najważniejsze - zaczął je robić! Powstawały za pomocą metody szampańskiej i od samego początku swojej historii prezentowały naprawdę wielką klasę. Opierają się na tych odmianach, które kochamy z Szampanii - pinot noir i chardonnay. Szampany są tak cudownymi winami, że setki, jak nie tysiące producentów na świecie próbuje podążać za tą utartą ścieżką. Choć Valentino swoje ścieżki wytacza sam, umie też podpatrywać najlepszych przy pracy i uczyć się z ich doświadczenia.
Włoskie pairingi
Doskonałe wersje Barolo, oparte na owocach pochodzących z upraw prowadzonych w zgodzie z naturalnym ekosystemem. Poza nebbiolo znajdziecie też cudowne barbery i dolcetto. Pamiętajcie, że te wina łączą się świetnie z kuchnią północnych Włoch. Risotto z truflą to już klasyk, ale też Osso buco, pieczona gęś i dojrzałe włoskie sery.
Winnice Barolo
Dziś do rodziny należy około 50 ha obsadzonych szczepami nebbiolo, chardonnay i pinot noir. Wiele z krzewów prowadzony jest w sposób przynajmniej biologiczny, jeśli nie jeszcze bliższy naturalnemu. Wszystkie uprawy należące do Rocche dei Manzoni leżą w gminie Monforte, a najważniejsze z nich to:
- Vigna d’la Roul - winnica z południową ekspozycją, która maksymalizuje nasłonecznienie. Krzewy rosną tu na glebie wapiennej bogatej w glinę, czego efektem są wina o bogatej strukturze i potencjale do długiego starzenia. Mocne i taneczne za młodu, nabierają pięknego wdzięku z wiekiem,
- Cappella di Santo Stefano - 6 ha dobrze nasłonecznionych uprawę leżących na glebach marglowych. Pochodzą stąd wina skoncentrowane i mocne wina, które jednocześnie zachowują mnóstwo gładkości i delikatności.
Pewnie mało kto znajdzie czas, by jechać dziś do Włoch… zapraszamy więc po włoski styl Migliorini do #WineTaste.