Podróż do Piemontu. Przystanek - wina Barolo.

Wine Taste| 2022-10-21 00:00:00| Komentarze:
Pełne, dobrze zbudowane, zawsze eleganckie. Obok win Barolo ciężko przejść nam obojętnie. Świetny balans, długi finisz, za którym stoi Valentino Migliorini. 

Przenosimy się do Piemontu. To tam mieszka słynny restaurator, przedsiębiorca, wizjoner. Jego zamysł o znanym Rocche dei Manzoni miał początek w 1974 r., gdy kupił piękną posiadłość położoną w wiosce o nazwie…Manzoni, leżącej w granicach Monforte d’Alba.

Dwa lata później powstało pierwsze wino. Było unikatowym jak na tamte czasy blendem nebbiolo i barbery. Niedługo potem Migliorini zaczął importować do Piemontu małe, dębowe beczki, stworzone do starzenia się win. 

 

Wielka klasa

A wina musujące? Wiele lat przed innymi producentami z regionu zaczął się interesować ich produkcją i co najważniejsze - zaczął je robić! Powstawały za pomocą metody szampańskiej i od samego początku swojej historii prezentowały naprawdę wielką klasę. Opierają się na tych odmianach, które kochamy z Szampanii - pinot noir i chardonnay. Szampany są tak cudownymi winami, że setki, jak nie tysiące producentów na świecie próbuje podążać za tą utartą ścieżką. Choć Valentino swoje ścieżki wytacza sam, umie też podpatrywać najlepszych przy pracy i uczyć się z ich doświadczenia.

Włoskie pairingi

Doskonałe wersje Barolo, oparte na owocach pochodzących z upraw prowadzonych w zgodzie z naturalnym ekosystemem. Poza nebbiolo znajdziecie też cudowne barbery i dolcetto. Pamiętajcie, że te wina łączą się świetnie z kuchnią północnych Włoch. Risotto z truflą to już klasyk, ale też Osso buco, pieczona gęś i dojrzałe włoskie sery.

 

Winnice Barolo

Dziś do rodziny należy około 50 ha obsadzonych szczepami nebbiolo, chardonnay i pinot noir. Wiele z krzewów prowadzony jest w sposób przynajmniej biologiczny, jeśli nie jeszcze bliższy naturalnemu. Wszystkie uprawy należące do Rocche dei Manzoni leżą w gminie Monforte, a najważniejsze z nich to:

- Vigna d’la Roul - winnica z południową ekspozycją, która maksymalizuje nasłonecznienie. Krzewy rosną tu na glebie wapiennej bogatej w glinę, czego efektem są wina o bogatej strukturze i potencjale do długiego starzenia. Mocne i taneczne za młodu, nabierają pięknego wdzięku z wiekiem,

- Cappella di Santo Stefano - 6 ha dobrze nasłonecznionych uprawę leżących na glebach marglowych. Pochodzą stąd wina skoncentrowane i mocne wina, które jednocześnie zachowują mnóstwo gładkości i delikatności.

 

Pewnie mało kto znajdzie czas, by jechać dziś do Włoch…  zapraszamy więc po włoski styl Migliorini do #WineTaste.

 




Warto przeczytać:

Świąteczne zestawy dla firm i dla bliskich. Katalog WineTaste by Kamecki jest już dostępny

Mamy największą w Polsce kolekcję win z Bordeaux, Burgundii i pełen wybór...

Piotr Kamecki: Cierpliwym opłaca się inwestować w wino

Czy wino może być atrakcyjne dla inwestorów? Fizyczne aktywa, w tym wina, stają się coraz...

Mistrz winiarstwa zza oceanu. Historia Paula Lato

Na środkowym wybrzeżu Kalifornii mieszka winiarz, którego pasja i zaangażowanie wyniosły...

Czerwona Burgundia i jej pinot

Z jakiej części świata wybrać wino z tego szczepu? To temat na osobny artykuł lub nawet dwa...

Rioja, czemu jest tak oklaskiwana w świecie wina?

Jedno z najstarszych i strategicznych miejsc winiarskich w Hiszpanii – Rioja. W pierwszej...

Aukcja Fine Wine w Desa Unicum

  DESA Unicum przygotowuje pierwszy profesjonalny cykl aukcji wina, a Wine Taste jest...

Obserwuj na Instagramie: