Jakie wina świetnie łączą się z wielkanocnymi potrawami? Postaw na te sprawdzone pairingi
Niezależnie od tego, czy serwujesz jagnięcinę, szynkę czy wegetariańską pastę, znajdziemy coś wyśmienitego. Uwaga, bo już sam tekst rozpala wyobraźnię!
Musujące wina na Wielkanoc
Szampan po prostu kocha takie okazje. Na świetny aperitif proponujemy Pierre Gerbais Grains de Celles. Tu przychodzi nam ochota na dorsza sous-vide w ziołach albo warzywa w chrupiącym panko. Świetny blend pinot noir, pinot blanc i chardonnay Jego złożony smak z aromatem jabłka, gruszki i rano upieczonej brioszki podkreśli wyjątkowe spotkanie.
Producent tego szampana od 1996 ma certyfikat Ampelos i mimo że jego zapisy pozwalają na opryski raz w roku, Pierre Gerbais nie wykonał ich jeszcze nigdy! Grains de Celles dojrzewa 30 miesięcy w butelce, a po otwarciu zachwyca rześką, kwiatową nutą i gęstą, bąbelkową strukturą. Spodoba się gościom. Serio!
Skoro już jesteśmy przy bąblach, to wpisuje się tu dobrze Montelvini Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry. Włoskie wino musujące pochodzi z Wenecji Euganejskiej, Urzeka słomkowym, jasnozłotym kolorem oraz delikatną, drobną perełką.
Ciężko jest się nie zauroczyć jego nutami białych kwiatów, jabłek, brzoskwiń oraz cytrusów. W smaku lekkie i orzeźwiające, a dzięki wyraźnej kwasowości, dobrze wyważone. A z czym je najlepiej podać? Proponujemy z jajkiem faszerowanym i dojrzewającą wędliną. Tak, zdecydowanie.
Czerwone wino na wielkanocny stół
Dojrzewające wędliny, biała kiełbasa i miękkie sery wspaniale połączą się z pinot noir. Nie szukaj dalej niż Alois Lageder DOC Alto Adige 2020. To wytrawne czerwone wino z włoskiego regionu Alto Adige szczyci się świeżymi aromatami wiśni i jagód, z lekką nutą mineralną. Prawdziwa uczta!
Jeśli chcesz pójść w stronę pasztetu z dzika, pieczeni albo szykujesz popisowe danie z najlepszych kawałków wołowiny, postaw na wytrawne Embruix De Vall Llach 2021 z hiszpańskiej Porrery. To czerwone wino wytwarzane z niesamowitej mieszanki: 32% garnacha tinta, 26% syrah, 21% merlot, 15% carinena, 6% cabernet sauvignon.
Ma intensywny aromat czerwonej porzeczki i lukrecji. Znajdziecie też nuty kardamonu. W smaku będzie pełne i solidne, ale aksamitne jednocześnie. W końcu producent zdecydował oprzeć się na naturze. Na etykiecie zobaczycie księżyc w pełni – jasny znak starań biodynamicznych. I w kieliszku czuć tę miłość do siły przyrody. My czujemy!
Dobre wina do ryb i białych mięs
Na samą myśl o paście z wędzonej ryby (np. dorsza, makreli czy halibuta) z jajkiem lub galarecie z warzywami robi nam się miło. A jeśli by podkreślić je kieliszkiem niemieckiego Molitor Haus Klosterberg Riesling Qualitatswein Trocken 2020 - jeszcze milej!
Wino to ma delikatny aromat z nutami cytrusów, zielonych jabłek i mineralności. W smaku wytrawne, ale równocześnie owocowe, z dobrze zrównoważoną kwasowością i długim finiszem.
Weingut Markus Molitor również szczyci się ekologicznymi uprawami i zrównoważoną produkcją. Świetny stosunek ceny do jakości. I jest jeszcze jeden bardzo ważny punkt - doskonale pasuje do warzywnej sałatki - klasyk! ;)
Ze sprawdzonych pozycji możemy zaproponować również Clarendelle Blanc 2021. To białe wino z Francji, produkowane przez Chateau Haut-Brion swój charakter zawdzięcza trzem szczepom: sémillon, sauvignon blanc i muscadelle. Tropikalny twist, z wyraźnym aromatem cytrusów, kwiatów, ale i z nutami miodu z migdałami. Pierwszy łyk? Świeże i owocowe, z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Wina Chateau Haut-Brion są uznane za jedne z najlepszych win w Bordeaux, a my uznajemy, że Clarendelle Blanc dobrze pasują do wszystkiego, co w majonezie czy buerre blanc.
Wino do wielkanocnego deseru
Czy gotowi na kolejny kawałek piaskowej babki? Popijmy ją tokajem Oremus Late Harvest 2019. To wino w zestawieniu z drożdżowym ciastem albo śmietankowym kremem da mnóstwo przyjemności.
W kieliszku błyszczy pięknym, głębokim złotym kolorem. Czuć tu nuty suszonych owoców, takich jak morele, brzoskwinie i mango, a także miodu, karmelu i wanilii. W smaku wino jest pełne i złożone, z cichutku akompaniamentemem nut dębowych. Kwasowość doskonale kontrastuje ze słodyczą.
Jeżeli planujesz makowe, orzechowe lub czekoladowe desery, sięgnij po Dow's Fine Tawny Port. Portugalskie wino wzmacniane charakteryzuje się pięknym, bursztynowym kolorem i subtelnym aromatem z nutami suszonej suszonej śliwki, rodzynek, karmelu i orzechów. W smaku jest pełne i złożone. Słodkie i aksamitne w strukturze. Czego chcieć więcej?
Na przyjemny koniec posiłku
Naprawdę lubimy digestif .Po obfitym posiłku kieliszek Armagnac Havion-Ehny VS lub Delamain Pale Dry XO Cognac Grande Champagne będzie wspaniałym uwieńczeniem przyjęcia.
Havion-Ehny VS to wysokiej jakości brandy, które leżakowało przez kilka lat w dębowych beczkach. Intensywne w smaku, z nutami orzechów, fig i suszonych owoców.
Alternatywą jest doskonały koniak od Maison Delamain. Naprawdę budzi wyobraźnię swoim aromatem białych kwiatów, morelą, laską wanilii. Niezwykle gładki, jak karmelek, z niewyobrażalnie długim finiszem.
Tu wspomnimy, że Delamain razem z Bollinger należą do „Strażników Czasu” w Grande Champagne. Przyznasz, że to wyjątkowy duet. Oby wielkanocny czas był w tym roku równie dobry!
Czas na notatki
Podsumowując - bez zastanowienia możesz postawić na te połączenia. Wszystkie tytuły znajdziesz na półkach naszych sklepów Wine Taste w Warszawie, Gdańsku i Katowicach.
Przyjmujemy świąteczne zamówienia - mailowo, telefonicznie, a najmilej będzie, gdy nas po prostu odwiedzisz.
musujące
- Montelvini Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry - 69,00 zł
/ aperitif / jajko / wędliny dojrzewające / - Champagne Pierre Gerbais Grains de Celles – 225,00 zł
/ aperitif / panko / ryby sous-vide /
czerwone
- Alois Lageder DOC 2020 – 105,00 zł
/ wędliny dojrzewające / miękkie sery / biała kiełbasa / - Embruix De Vall Llach 2021 – 159,00 zł
/ czerwone mięso / pieczone / pasztet z dzika/
białe
- Molitor Haus Klosterberg Riesling Qualitatswein Trocken – 76,00 zł
/ ryba wędzona / galareta / sałatka warzywna / - Clarendelle Blanc 2021 – 107,00 zł
/ majonez / białe mięso / buerre blanc /
słodkie
- Tokaji Oremus Late Harvest 2019 0,5L – 165,00 zł
/ babka wielkanocna / ciasto drożdżowe / krem śmietanowy / - Dow's Fine Tawny Port – 70,00 zł
/ makowiec / mleczna czekolada / orzechy /
digestif
- Armagnac Havion-Ehny VS 0,7L 40% - 219,00 zł zł
- Delamain Pale Dry XO Cognac Grande Champagne 42% - 449,00 zł
Zapraszamy!