Jakie wina na wielkanocny stół? Polecamy cztery zestawy!
Lada moment zasiądziemy do stołu wielkanocnego. Co zaserwujecie swoim gościom? W większości polskich domów na pewno nie zabraknie wędlin, pieczonych mięs, białej kiełbasy, mazurków wielkanocnych i babek. My podpowiemy wam dzisiaj, jakie wina idealnie wpasują się w te wiosenne smaki. Prezentujemy konkretne propozycje! Bez problemu zdążycie nabyć butelki, a na zakupy zapraszamy oczywiście do sklepów Wine Taste.
#1 Olivier Leflaive Bourgogne Chardonnay 2018
Zaczynamy od wina, które wspaniale wprowadzi was w styl jednego z najbardziej znanych producentów wśród burgundzkich rodzin. Chardonnay z ciepłego rocznika 2018 czaruje aromatami dojrzałych cytrusów, żółtych jabłek i gruszek. Nie zabraknie tu przyjemnie słodkich nut beczkowych.
Całość oparta na kwasowości, świetnie sprawdzi się do terriny (również rybnej) oraz do rozmaitych szynek i wędlin, które serwowane są na śniadanie, obiad i na przekąskę.
#2 Lopez de Heredia Cubillo 2013
Kolejna propozycja na wielkanocny stół to wino od Lopeza Heredii, jednego z najważniejszych producentów z całej Hiszpanii, od którego pochodzi Viña Tondonia. Zachwyca od ponad stu lat, a jego styl pozostaje niezmienny. Cubillo to wino w wersji Crianza, co jest charakterystycznym dla hiszpańskich win sposobem dojrzewania. To dojrzewa jednak dłużej niż wymagają tego przepisy apelacji Rioja. Nie oznacza to jednak, że nabiera w beczce dodatkowego ciężaru, wręcz przeciwnie - zostawia w niej wszystko to, co niepotrzebne. Jego aromat jest świeży, wyjątkowo złożony; zawiera w sobie aromaty suszonych wiśni i czereśni, nuty ziołowe oraz dymne i kawowe pochodzące z dojrzewania w beczce.
Cubillo dzięki swojej odpowiedniej intensywności i jednocześnie delikatnej, ale solidnej strukturze, doskonale sprawdzi się w połączeniu z pieczonym schabem lub jagnięciną.
#3 Markus Molitor Riesling Alte Reben 2020
Markus Molitor to jeden z najważniejszych producentów topowych win niemieckich, działający w dolinie rzeki Mozela. Pochodzą stamtąd lekkie i wdzięczne interpretacje szczepu riesling. Alte Reben (to niemieckie oznaczenie starych winorośli) jest winem opartym na owocach właśnie z takich upraw - wiekowe krzewy oznaczają większą koncentrację i intensywność.
W Alte Reben od Markusa Monitora znajduje się wszystko, co lubimy w rieslingach, a więc owocowe nuty jabłek, gruszek, cytrusów, w tym wypadku spotęgowane. Całość zbudowana jest na wyraźnej kwasowości, ozdobiona nutami mineralnymi. Całkowita wytrawność tego wina, jego świeżość i ładne zaokrąglenie będzie świetnie współgrało z białą kiełbasą i wszystkimi daniami w galarecie.
#4 Alwin Jurtschitsch Eiswein Gruner Veltilner 2017
Na koniec wino od wyjątkowego producenta, jakim jest Alwin Jurtschitsch. Ta rodzina zajmuje się winiarstwem od XV wieku! Działa w regionie Kamptal, a swoją siedzibę ma w słynnym, winiarskim mieście Langenlois.
Alwin Jurtschitsch hołduje tradycji i jednocześnie stale poszukuje nowego wyrazu dla siebie i swoich win. Eiswein to wino lodowe, robione z winogron pozostawionych na krzewie tak długo, aż przyjdą mrozy. Sok z takich owoców jest niezwykle gęsty, więc powstają z nich wina bardzo słodkie, ale zupełnie czyste. Ponieważ opierają się wyłącznie na owocowych nutach, różnią się wyraźnie od charakterystycznych w swoim stylu win Tokaji lub Sauternes.
Dzięki swojemu owocowemu charakterowi bez domieszki innych nut doskonale sprawdzą się jako para dla tradycyjnej babki wielkanocnej. Do orzechowo-karmelowego mazurka wybierzcie Tokaja, a eisweinem popijcie wszystko, co słodkie, lekkie i owocowe.
Jak się wam podobają nasze cztery propozycje? Każdy znajdzie coś odpowiedniego! Zaskoczcie siebie i gości, dobierając wyjątkowe wina na wyjątkowy czas.