Cztery wina Georga Prielera dołączyły do oferty Wine Taste
Prieler to rodzinna firma respektująca lokalne tradycje winiarskie
Dlaczego Prieler? Przede wszystkim to rodzinna firma respektująca lokalne tradycje winiarskie i jednocześnie nowoczesna, od 1972 roku mająca radość z uprawiania lokalnych odmian jak blaufrankisch czy pinot blanc, w pełni oddająca ekspresję unikalnego terroir. Winnice zajmują niewielki obszar 20 hektarów i położone są w apelacji Leithaberg, pomiędzy Leithagebirge - końcowym skrawkiem wschodnich Alp, chroniącym winorośl przed zachodnimi wiatrami i jeziorem Neusiedl - temperującym gorące powietrze znad niziny Panońskiej na wschodzie. Leithaberg jest częścią północnego Burgenlandu, który cieszy się opinią najbardziej słonecznego regionu w Europie środkowej, a na styl win bardzo wpływa różnorodność gleb, od tej zawierającej wapień i otoczaki, przez brązowe gliny z dużą zawartością żelaza, aż po łupkowe gleby zwane glimmerschiefer. Wszystko to powoduje, że skupieni na jakości miejscowi winiarze na czele z Prielerem są w absolutnej czołówce austriackiej elity producentów wina. Warto tu wymienić kilka ważnych wyróżnień, które są podsumowaniem pracy Prielera: Vintner of the Year 2009 (Falstaff Magazine), Best wines of Austria 2012/2013 (Vinaria Magazine) oraz słowa słynnej krytyk Jancis Robinson - najlepsze pinot blanc w Burgenland są od Prielera! Na koniec koniecznie muszę dodać, że Georg jest po prostu fajnym gościem, skupionym na swojej pracy, znającym każdy element swoich winnic, a zarazem cierpliwym, umiejącym słuchać i zawsze uśmiechniętym człowiekiem!
Pinot Blanc Ried Seeberg 2017
89 PLN
Gleba: łupek wapienny
Winifikacja: fermentacja w kadziach stalowych, dojrzewanie na drożdżach
Delikatny bukiet białych owoców, świeżego jabłka i limonki oraz lekka nuta ziół, w ustach pełne, żywe i skoncentrowane, kompozycja świeżości owoców i słonej mineralności.
Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.plPinot Blanc Leithaberg 2016
129 PLN
Gleba: łupek wapienny
Winifikacja: maceracja na skórkach, fermentacja w kadziach stalowych, dojrzewanie na drożdżach w dużych beczkach dębowych
Bogate, jędrne i mineralne pinot blanc z najlepszych winnic Prielera, imponuje potężną strukturą i orzeźwiającą chrupkością.
Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.plBlaufrankisch Johanneshohe 2015
79 PLN
Gleba: brązowa glina z dużą zawartością żelaza, łupek
Winifikacja: fermentacja w kadziach stalowych, dojrzewanie w dużych beczkach dębowych
Klasyczne blaufrankisch o zapachu czerwonych owoców z nutą skórki pomarańczowej i ziół. W ustach soczyste, energiczne z dobrze zintegrowaną taniną.
Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.plBlaufrankisch Marienthal 2013
295 PLN
Gleba: czysty wapień
Winifikacja: fermentacja w drewnianych kadziach, dojrzewanie przez 20 miesięcy w beczkach dębowych
Top blaufrankisch od Prielera- niezwykle lekkie i wyważone, aromat czerwonych owoców i przypraw, w ustach skoncentrowane, elegancko taniczne z mineralną końcówką.
Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.pl