Białe wina ze szczepu Sauvignon Blanc - coś, co polecają sommelierzy
Szczep sauvignon blanc wywodzi się z Francji
A dokłądniej mówiąc, związany jest z dwoma tamtejszymi regionami: Bordeaux i Doliną Loary. Charakteryzują się one odmiennymi stylami wina. Nad Loarą sauvignon jest zawsze jedyną odmianą w butelce i rzadko wina dojrzewane są w beczkach dębowych. W Bordeaux natomiast często mieszany jest z semillon i muscadelle, a część win dojrzewa w dębinie. Niestety ostatnie lata nie rozpieszczają producentów w zakresie pogody, na przykład już widzimy, że w roczniku 2017 będzie katastrofa ilościowa spowodowana silnymi przymrozkami w kwietniu, wielu producentów będzie miało dużo kłopoty, szczególnie nad Loarą, jako, że będzie to 3 rocznik z rzędu ograniczony ilościowo.
Sauvignon blanc jest wschodząca gwiazdą w Republice Południowej Afryki
Największą popularnością w Polsce cieszy się sauvignon z Nowej Zelandii, szczególnie z regionu Marlborough położonego w północnej części południowej wyspy. Charakterystyczny, kwiatowy styl z nutą agrestu i zielonej oliwki bardzo się u nas przyjął, nawet nikt specjalnie nie zwraca uwagi na zakręcane butelki, typowe dla win z Nowej Zelandii, a przez wielu nie akceptowalne zamknięcie. Z Chile mamy wiele przykładów dobrych sauvignon, słynie z nich chłodniejszy region upraw, jakim jest Casablanca Valley położona nad oceanem na wschód od Santiago. Wschodząca gwiazdą jest w Republice Południowej Afryki, szczególnie w regionie Stellenbosch. W Europie poza Francją najlepsze białe wina oparte o tą odmianę znajdziemy we Friuli przy granicy ze Słowenią, a także na południu Austrii w górzystej Styrii, gdzie często znajdziemy butelki tego wina zamknięte szklanym korkiem. Pamiętajmy, że nie potrzeba do otwarcia takiej butelki korkociągu, ani siły do wyjęcia lub odkręcenia - wystarczy lekko podważyć kciukiem korek, który sam odskoczy.
Sauvignon blanc to jedna z najlepszych odmian do łączenia z jedzeniem
Jak wspomniałem, sauvignon blanc to jeden z najlepszych szczepów wina idealny do łączenia z jedzeniem. Najbardziej spektakularne efekty daje tam, gdzie inne wina ubogie w kwasowość się poddają, czyli przy ostrzejszych i kwaśnych składnikach, jak cytrusy, kwaśna śmietana, koper, szczaw oraz kapary i oliwki. Nieodzowny towarzysz zarówno skorupiaków (koniecznie ostryg), jak i najprostszych sałatek z winegretem, a nawet zwykłego letniego pomidora z bazylią i mozzarellą. Macie ochotę się przekonać? Zapraszam do Wine Taste - mamy w ofercie sauvignon blanc!