Aleš Kristančič

fot. YouTube

W winnej przygodzie najbardziej pasjonujące są podróże

Piotr Kamecki| 2016-09-30 00:00:00| Komentarze:
Oczywiście chodzi o podróże, w czasie których poznaję ciekawych ludzi i odkrywam nowe wina, o których istnieniu większość nie ma pojęcia. Często odbywa się to niejako przypadkiem - jadąc w jedno miejsce, niespodziewanie doświadczam czegoś zupełnie zwariowanego. I tak też miałem ostatnio możliwość po raz drugi w życiu degustować i otwierać niezwykłe wino.

Po raz pierwszy zetknąłem się z nim kilka lat temu w austriackim Kufstein podczas dorocznego spotkania partnerów marki Riedel, mercedesa wśród producentów szkła użytkowego. Większość osób tam przyjeżdzających znam od wielu lat, z niektórymi wiąże nas przyjaźń. Z szefem słoweńskiego stowarzyszenia sommelierów Gasperem Carmanem znam się od ponad 16 lat, razem reprezentowaliśmy nasze kraje na mistrzostwach Świata i Europy Sommelierów. Nie zdziwi nikogo, że tak jak wiele wspólnych, późnych wieczorów w barze, spędziliśmy razem także ten w Kufstein. Po degustacji kilku win od znamienitych, austriackich producentów, Gasper oświadczył, że ma coś specjalnego prosto ze Słowenii. I tak poznałem Movia Puro, wino musujące od jednego z najlepszych producentów tego kraju, Aleša Kristančiča (zobaczcie poniżej wideo). Movia to prawie dwadzieścia różnych tytułów, od białych win z Ribolla Gialla (Rebula), Sauvignon Blanc i Pinot Grigio (Sivi Pinot) przez czerwone ze szczepów Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Merlot, aż do musujących Puro i Puro Rose. Kiedy Gasper pojawił się ze schłodzoną butelką Puro, poprosił, żebym udał się do baru i zorganizował duży cooler z zimną wodą. Po co mu woda? Wyjaśnienie przyszło szybko i zdecydowanie. Puro to jedyne w swoim rodzaju wino musujące, które nadaje się do długiego przechowywania, ponieważ zawiera w sobie naturalny osad, zwykle usuwany w procesie produkcji (z francuskiego disgorgement). A przyniesiona przeze mnie woda potrzebna jest do jego otwarcia. Wino trzymane przez długi czas w pozycjo pionowej, szyjką w dół, gromadzi w niej cały pofermentacyjny osad. Zanurzamy szyjkę w wodzie i specjalnym otwieraczem lub zwykłym sommelierskim nożem odchylamy przytrzymujące korek zaczepy, wtedy ciśnienie wypycha korek z nagromadzonym nad nim osadem do wody, a my szybko podnosimy butelkę do góry. Wypływające z niej pod ciśnieniem wino uniemożliwia wodzie wlanie się do środka, ale trzeba zrobić to naprawdę szybko, żeby nie stracić za dużo wina.

 

Jak już wspomniałem robiliśmy to z Gasperem po całym dniu degustacji, więc uciekło nam trochę więcej wina niż powinno, ale i tak była to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wino zrobione z dojrzewanych w beczkach Chardonnay i Ribolla Gialla miało prawie pomarańczowy kolor, nos niezwykle dojrzały i tostowy, ale wciąż bardzo świeży. W ustach bardzo wytrawne, krągłe z ziołowym akcentem, długo utrzymywało się w ustach. Ktoś mógłby zapytać po co cały ten cyrk? Ja twierdzę, że dla smaku- wino przechowywane długo na osadzie nabiera wspaniałych cech aromatyczno- smakowych, a ten sposób otwierania w wodzie dodaje tylko smaczku. W dzisiejszym świecie trzeba się wyróżniać! Ales Kristancic zapytany przez dziennikarza amerykańkiego portalu Food & Wine o ten niespotykany sposób, odpowiedział: „Hah! Robię specjalne opakowanie dla Movia Puro, takie, żeby nawet osioł, najgłupszy osioł na świecie mógł je otworzyć!”




Warto przeczytać:

Inwestycje w wino – co łączy Wine Taste z Cult Wines?

W ostatnich kilku latach obserwujemy wzrost zainteresowania inwestycjami alternatywnymi,...

Dolomity to nie tylko atrakcja turystyczna, ale również ważny region winiarski Włoch

Południowa część Alp znana miłośnikom „białego szaleństwa” i wycieczek...

Wina Baigorri to prawdziwa ekspresja przy jednoczesnym zachowaniu elegancji

Szklany, nowoczesny budynek zlokalizowany u stóp Gór Kantabryjskich w Hiszpanii...

Cztery wina Georga Prielera dołączyły do oferty Wine Taste

Georga Prielera znam od wielu lat. W 2017 roku podczas Mistrzostw Europy Sommelierów w...

To w Priorat wytwarza się najlepsze wina czerwone Hiszpanii i Europy

Katalonia kojarzy nam się zarówno z Barceloną, stadionem Camp Nou, Gaudim i wakacjami, jak...

To Anglicy przyczynili się do rozpowszechnienia win Bordeaux na międzynarodowych rynkach

Historia Bordeaux od zawsze związana jest z dużym biznesem. Nigdy nie był to region ubogich...

Obserwuj na Instagramie: