Winnica na żwirowo-piaszczystym wzniesieniu zwanym „Grand-Poujeaux“ w gminie Moulis-en-Médoc

fot. Berndt Fernow/Wikipedia

To Anglicy przyczynili się do rozpowszechnienia win Bordeaux na międzynarodowych rynkach

Piotr Kamecki| 2018-08-13 00:00:00| Komentarze:
Historia Bordeaux od zawsze związana jest z dużym biznesem. Nigdy nie był to region ubogich farmerów. Już od XVII wieku winnice były inwestycją kapitałową. Rozwój tego ważnego regionu zależny był od sytuacji politycznej i gospodarczej na przestrzeni wieków. Od 1152 roku aż do połowy czternastego wieku do bitwy pod Castillon ziemie te były pod panowaniem Anglików. Rozwijając handel w portach Bordeaux i Libourne, przyczynili się do rozpowszechnienia miejscowych win na międzynarodowych rynkach.

Popularność win Bordeaux po powrocie regionu w ręce francuskie nie słabła

??aden inny region na świecie nie miał takiego startu, a wszystko to dzięki małżeństwu Henryka II z Eleonorą Akwitańską. Popularność win Bordeaux po powrocie regionu w ręce francuskie nie słabła, gdyż handlową pałeczkę przejęli sami Francuzi oraz przywiedzeni obietnicą zysku z obrotu winem Holendrzy, Niemcy i Irlandczycy. Do dziś możemy znaleźć wielu negociant, których początki sięgają tamtych czasów, wymieniając choćby nazwiska Lawton, Casteja, Cruse czy Borie.
Obszarem, który już w tamtych czasach słynął z najlepszych win jest Graves. Saint-Emilion był jednym z pierwszych, gdzie powstawały masowo winnice, dużo wcześniej niż sławne zamki w Margaux, Pauillac czy Saint-Julien. Jego reputacja sięga XII wieku, kiedy to już był szeroko eksportowany na rynek angielski. Nazwa pochodzi od słowa „gravel” i oznacza najlepsze, żwirowe ziemie pod uprawę winorośli bogate w piasek i glinę. Położony jest na południowy wschód od miasta Bordeaux, a część jego winnic znajduje się dzisiaj w jego granicach, wchłonięta przez aglomerację, włączając w to najsłynniejsze: Chateau Haut- Brion i Chateau la Mission Haut- Brion. Proces rozwoju miasta spowodował w latach 70-tych spadek liczby winnic, kiedy to ich właściciele sprzedawali je pod zabudowę. W tym czasie areał upraw w północnym Graves, gdzie znajdują się najlepsze winnice spadł z 5000 tysięcy pod koniec XIX wieku do zaledwie 500 hektarów. Dzięki pasji i pracy wizjonerów jak Andre Lurton, region powrócił do świetności. Północne serce regionu w 1987 dostało własną apelację o nazwie Pessac-Leognan, która obowiązuje do dzisiaj i skupia najsłynniejszych producentów. 

Jeśli szukamy super jakości od znanych chateau, wybierzmy takie etykiety, jak Haut-Brion, Smith-Haut-Lafitte, Domaine de Chevalier

Zarówno w Graves, jak i Pessac Leognan wytwarza się wspaniałe wina białe i słodkie ze szczepów sauvignon blanc i semillon oraz czerwone z cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc. Jeśli szukamy super jakości od znanych chateau, wybierzmy takie etykiety, jak Haut-Brion, Smith-Haut-Lafitte, Domaine de Chevalier, wina środka to te z młodszych krzewów tych najbardziej znanych, jak Petit Haut Lafitte bądź aspirujące winnice typu La Garde. Niższych cen należy szukać w apelacji Graves, gdzie za połowę wartości najlepszych Grand Cru z Pessac można znaleźć bardzo dobre butelki.

 




Warto przeczytać:

Najlepsze białe burgundy

Pisanie o Burgundii, jako o całości, jest niezwykle trudne, ponieważ to bardzo tajemniczy i...

Burgundia i jej pinoty

Z jakiej części świata wybrać wino ze szczepu pinot noir? To temat na osobny artykuł lub nawet...

Odkryj ukryte pochodzenie szampana - zaskakujące fakty historii

Kiedy czytamy o szampanie w kolorowych magazynach, często natrafiamy na skomplikowane...

Jak przechowywać wino w domu i jak je podawać?

Przechowywanie wina ma kluczowe znaczenie dla jego jakości, szczególnie jeśli mówimy...

Kultowe Włochy

Daj mi coś prestiżowego – usłyszałem niedawno od jednego z moich Klientów. Nie...

Inwestycje w wino – co łączy Wine Taste z Cult Wines?

W ostatnich kilku latach obserwujemy wzrost zainteresowania inwestycjami alternatywnymi,...

Obserwuj na Instagramie: