Jak łączyć wino z jedzeniem?

Wine Taste| 2021-12-03 00:00:00| Komentarze:

Dobór wina do potraw wydaje się być trudną sztuką. Powszechnie przyjmuje się, że do czerwonego mięsa podajemy czerwone wino, a do drobiu i ryb - białe. Jednak gusta i trendy się zmieniają i dzisiaj możemy podchodzić do tematu z większą kreatywnością. Czy istnieją w ogóle jakieś zasady? Zdania są podzielone, a my przekażemy dzisiaj kilka wskazówek, które pozwolą lepiej zgłębić ten ciekawy temat.

Lokalna kuchnia, lokalne wino

To zasada, która dobrze się sprawdza i warto ją zapamiętać. Zwłaszcza teraz, kiedy rozkwita enoturystyka, a po pandemii znów nabraliśmy wielkiego apetytu na podróże. I jedzenie, bo jedno z drugim zawsze ściśle się wiąże. I wszędzie, dokąd zajrzymy, kierujemy się zasadą próbowania lokalnych trunków. Nawet, jeżeli nie będą to oczywiste wybory, lepiej zaufać lokalsom.

Podobną zasadę można wypróbować w domu. Do włoskiej potrawy włoskie wino - to powinno się udać.

Jak łączyć wino z potrawami?

Przejdźmy jednak do konkretów, bo nawet jeżeli chcemy łamać zasady, trzeba je najpierw poznać.

Wytrawne wina o wysokiej kwasowości białe świetnie sprawdzą się jako aperitif. Czerwone też się tu nadadzą, pod warunkiem, że są lekkie, z owocową nutą. Zaostrzą apetyt i będą miłym wprowadzeniem. Z kolei białe i różowe będą znakomitym kompanem dla ryb, białych mięs, serów i wędlin. Najważniejszą zasadą jest tu sposób podania wina: powinno być schłodzone, aby miało temperaturę 8–12°C. W przypadku win czerwonych, temperatura powinna być nieco wyższa, czyli 14-18°C.

Lekkie wina czerwone będą się komponować z rybami, drobiem, makaronami, cielęciną i pasztetami. Dojrzałe wina czerwone nadadzą się do czerwonych mięs, dziczyzny i tłustych potraw. To także dobry wybór dla dojrzałych, ostrych serów.

A wina słodkie? Będą komponować się z deserami, a czerwone wina słodkie dobrze smakują z serami.

Kilka ogólnych zasad

Pamiętajmy o tym, by wino nie zdominowało swoim smakiem potrawy. Jeżeli jakieś jest wyjątkowe, najlepiej podzielić się nim z przyjaciółmi i wypić je tak po prostu, przy okazji spotkania w wyjątkowym gronie. 

Wśród potraw zdarzają się natomiast smaki, które trudno połączyć z winem. Będą to gorzkie, słodkie i pikantne potrawy, na przykład śledzie, kwaśne owoce, dania z piwem lub dania kuchni indyjskiej, na przykład curry.

Świąteczne potrawy - jak łączyć je z winem? 

Na bożonarodzeniowym stole nie zabraknie pyszności. Na jakie wina postawić, by na pewno wszystko doskonale smakowało?

Do ryb (karpia, łososia, dorsza i innych) podajemy wino białe. W świątecznym menu pojawiają się często wyraziste mięsa - na przykład pieczona kaczka lub gęś. Dobrym kompanem dla nich będą lekkie wina czerwone. A w przypadku świątecznej szynki lub pieczeni, nie wahajmy się sięgnąć po dojrzałe, czerwone wino. 

Makowiec, świąteczne serniki i sztrucle na pewno polubią się ze słodkim winem. Jak świętować, to na całego! 

Proponowane wina do dań świątecznych

Do ryb smażonych (dorsz, karp, łosoś, pstrąg), ryby po grecku polecamy świeże białe wino, z przyjemną owocowością i zbalansowaną kwasowością.
Świetnym przykładem będzie Vermento od Aia Vecchia ze słonecznej Toskanii.  

Do dań rybnych w sosach śmietanowych, gotowanych, czy zapiekanych idealne będzie białe wino ze zdecydowanie poważniejszą strukturą, takie jak chardonnay dojrzewające w beczce, które podkreśli smak dania.
Tutaj dobrym przykładem jest wino od Lapostolle Cuvee Alexandre Chardonnay z Chile. 

Dla dań mięsnych, takich jak pieczona kaczka, czy gęsina dobrym połączeniem będzie lżejsze czerwone wino, oparte na dobrej kwasowości i owocowości.
Idealną propozycją będzie Barbera D’Alba Gagliasso z Piemontu.

W przypadku dań pieczonych, duszonych z wołowiny, takich jak zrazy, pieczeń, bitki, czy też pieczonej szynki wieprzowej, możemy zdecydowanie sięgnąć po poważne czerwone wino, na przykład Boredeaux.
Tutaj świetnym połączeniem będzie Chateau Cruzeau Saint-Emilion Grand Cru Classe.

Do śledzika w oleju z cebulką - tu najlepiej sprawdza się tradycyjna, polska wódka.

 

 

 

 

 

 

 



Warto przeczytać:

Świąteczne zestawy dla firm i dla bliskich. Katalog WineTaste by Kamecki jest już dostępny

Mamy największą w Polsce kolekcję win z Bordeaux, Burgundii i pełen wybór...

Piotr Kamecki: Cierpliwym opłaca się inwestować w wino

Czy wino może być atrakcyjne dla inwestorów? Fizyczne aktywa, w tym wina, stają się coraz...

Mistrz winiarstwa zza oceanu. Historia Paula Lato

Na środkowym wybrzeżu Kalifornii mieszka winiarz, którego pasja i zaangażowanie wyniosły...

Czerwona Burgundia i jej pinot

Z jakiej części świata wybrać wino z tego szczepu? To temat na osobny artykuł lub nawet dwa...

Rioja, czemu jest tak oklaskiwana w świecie wina?

Jedno z najstarszych i strategicznych miejsc winiarskich w Hiszpanii – Rioja. W pierwszej...

Aukcja Fine Wine w Desa Unicum

  DESA Unicum przygotowuje pierwszy profesjonalny cykl aukcji wina, a Wine Taste jest...

Obserwuj na Instagramie: