Georg Prieler jest fajnym gościem, skupionym na swojej pracy, znającym każdy element swoich winnic, a zarazem cierpliwym, umiejącym słuchać i zawsze uśmiechniętym człowiekiem!

fot. Prieler

Cztery wina Georga Prielera dołączyły do oferty Wine Taste

Piotr Kamecki| 2018-09-07 00:00:00| Komentarze:
Georga Prielera znam od wielu lat. W 2017 roku podczas Mistrzostw Europy Sommelierów w Wiedniu odwiedziłem go w winnicy razem z małą grupą sommelierów, posilając się pieczonym prosiakiem, degustowaliśmy wina chłodząc emocje zawodów. Na pytanie, dlaczego nie ma jego win w Polsce odpowiedział, że po pierwsze nie ma za wiele wina, ponieważ sprzedaje większość stałym odbiorcom z całego świata, po drugie polscy importerzy obawiali się dość wysokich cen i ryzyka z oferowania relatywnie drogich win z Austrii w Polsce. Stwierdziłem, że tak nie może być i w rok po naszej rozmowie, na targach Prowein wybraliśmy na początek cztery wina, które z wielką dumą dołączyłem do oferty Wine Taste.

Prieler to rodzinna firma respektująca lokalne tradycje winiarskie

Dlaczego Prieler? Przede wszystkim to rodzinna firma respektująca lokalne tradycje winiarskie i jednocześnie nowoczesna, od 1972 roku mająca radość z uprawiania lokalnych odmian jak blaufrankisch czy pinot blanc, w pełni oddająca ekspresję unikalnego terroir. Winnice zajmują niewielki obszar 20 hektarów i położone są w apelacji Leithaberg, pomiędzy Leithagebirge - końcowym skrawkiem wschodnich Alp, chroniącym winorośl przed zachodnimi wiatrami i jeziorem Neusiedl - temperującym gorące powietrze znad niziny Panońskiej na wschodzie. Leithaberg jest częścią północnego Burgenlandu, który cieszy się opinią najbardziej słonecznego regionu w Europie środkowej, a na styl win bardzo wpływa różnorodność gleb, od tej zawierającej wapień i otoczaki, przez brązowe gliny z dużą zawartością żelaza, aż po łupkowe gleby zwane glimmerschiefer. Wszystko to powoduje, że skupieni na jakości miejscowi winiarze na czele z Prielerem są w absolutnej czołówce austriackiej elity producentów wina. Warto tu wymienić kilka ważnych wyróżnień, które są podsumowaniem pracy Prielera: Vintner of the Year 2009 (Falstaff Magazine), Best wines of Austria 2012/2013 (Vinaria Magazine) oraz słowa słynnej krytyk Jancis Robinson - najlepsze pinot blanc w Burgenland są od Prielera! Na koniec koniecznie muszę dodać, że Georg jest po prostu fajnym gościem, skupionym na swojej pracy, znającym każdy element swoich winnic, a zarazem cierpliwym, umiejącym słuchać i zawsze uśmiechniętym człowiekiem!

 

 



Pinot Blanc Ried Seeberg 2017

89 PLN 

Gleba: łupek wapienny
Winifikacja: fermentacja w kadziach stalowych, dojrzewanie na drożdżach

Delikatny bukiet białych owoców, świeżego jabłka i limonki oraz lekka nuta ziół, w ustach pełne, żywe i skoncentrowane, kompozycja świeżości owoców i słonej mineralności.

Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.pl



Pinot Blanc Leithaberg 2016

129 PLN 

Gleba: łupek wapienny
Winifikacja: maceracja na skórkach, fermentacja w kadziach stalowych, dojrzewanie na drożdżach w dużych beczkach dębowych

Bogate, jędrne i mineralne pinot blanc z najlepszych winnic Prielera, imponuje potężną strukturą i orzeźwiającą chrupkością.

Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.pl



Blaufrankisch Johanneshohe 2015

79 PLN 

Gleba: brązowa glina z dużą zawartością żelaza, łupek
Winifikacja: fermentacja w kadziach stalowych, dojrzewanie w dużych beczkach dębowych

Klasyczne blaufrankisch o zapachu czerwonych owoców z nutą skórki pomarańczowej i ziół. W ustach soczyste, energiczne z dobrze zintegrowaną taniną.

Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.pl



Blaufrankisch Marienthal 2013

295 PLN 

Gleba: czysty wapień
Winifikacja: fermentacja w drewnianych kadziach, dojrzewanie przez 20 miesięcy w beczkach dębowych

Top blaufrankisch od Prielera- niezwykle lekkie i wyważone, aromat czerwonych owoców i przypraw, w ustach skoncentrowane, elegancko taniczne z mineralną końcówką.

Wino można kupić w Wine Taste (Twarda 4 w Warszawie) lub zamówić telefonicznie (z dostawą do biura lub domu): Adam Miśków, tel.: 501 616 490, biuro@wtaste.pl




Warto przeczytać:

Inwestycje w wino – co łączy Wine Taste z Cult Wines?

W ostatnich kilku latach obserwujemy wzrost zainteresowania inwestycjami alternatywnymi,...

Dolomity to nie tylko atrakcja turystyczna, ale również ważny region winiarski Włoch

Południowa część Alp znana miłośnikom „białego szaleństwa” i wycieczek...

Wina Baigorri to prawdziwa ekspresja przy jednoczesnym zachowaniu elegancji

Szklany, nowoczesny budynek zlokalizowany u stóp Gór Kantabryjskich w Hiszpanii...

To w Priorat wytwarza się najlepsze wina czerwone Hiszpanii i Europy

Katalonia kojarzy nam się zarówno z Barceloną, stadionem Camp Nou, Gaudim i wakacjami, jak...

To Anglicy przyczynili się do rozpowszechnienia win Bordeaux na międzynarodowych rynkach

Historia Bordeaux od zawsze związana jest z dużym biznesem. Nigdy nie był to region ubogich...

Białe wina ze szczepu Sauvignon Blanc - coś, co polecają sommelierzy

Wina wytwarzane z odmiany sauvignon blanc są jednym z ulubionych tematów sommelierów...

Obserwuj na Instagramie: