Czerwone Chateau Musar jest kompozycją odmian Cabernet Sauvignon, Cinsault i Carignan ze starych krzewów

fot. Chateau Musar

Chateau Musar – wyśmienita kompozycja Cabernet Sauvignon, Cinsault i Carignan

Piotr Kamecki| 2018-04-30 00:00:00| Komentarze:
Muszę się z wami dziś podzielić ciekawostkami z mojego ostatniego wyjazdu. Bo jest czym. A byłem w Libanie. To mały, ale pełen ciekawych kontrastów kraj. Począwszy od niebieskich klimatów Morza śródziemnego, do pełnej zieleni doliny Bekaa, od jałowych wzgórz - do kwitnących gajów cytrusowych. To kraj z bogatym dziedzictwem kulturowym, pełnym stanowisk archeologicznych, muzeów, świątyń i zamków rzymskich krzyżowców. Ale to nie wszystko! Liban to także bogate dziedzictwo winiarskie.

Liban wytwarza jedne z najbardziej dystyngowanych win czerwonych na świecie

Ruiny Baalbek w dolinie Bekaa to nic innego, jak pozostałości wspaniałego fenickiego miasta poświęconego bogowi Baal - w jego sercu leży świątynia Bachusa poświęcona bogowi wina. Jest to starożytna winnica - winorośl była tu uprawiana od tysięcy lat. Nie wiem, czy wiecie, ale w Libanie istnieje około 1400 hektarów winnic, uprawianych w idealnym klimacie - długie ciepłe lata, chłodne, ale wolne od mrozów zimy, z obfitym źródłem naturalnej wody z topniejącego śniegu z gór. To wszystko powoduje, że ten mały, piękny kraj wytwarza jedne z najbardziej dystyngowanych win czerwonych na świecie!

Chateau Musar – wino, które mówiło o miejscu z którego pochodzi

Gaston Hochar założył Chateau Musar w Ghazir w 1930 roku. Obchodząca w 2010 roku swoje 80-lecie firma jest wciąż małym, rodzinnym biznesem, ale znanym na całym świecie ze swoich długowiecznych, unikatowych w smaku win. Obecnie zarządzana przez wnuka założyciela także Gastona. Czerwone Chateau Musar jest kompozycją odmian Cabernet Sauvignon, Cinsault i Carignan ze starych krzewów. Po fermentacji wino jest dojrzewane przez 3 lata w kadziach i beczkach z francuskiego dębu Nevers. Po zabutelkowaniu dojrzewa w piwnicach chateau przez kolejnych 6-7 lat zanim trafi do sprzedaży. Wina nie są klarowane, tylko delikatnie filtrowane. Nawet użycie siarczanów (powszechnych w produkcji win jakościowych) jest ograniczone do minimum. Potomek założyciela, zmarły w zeszłym roku Serge Hochar, (Man of the Year 1984 miesięcznika Decanter) zwykł mówić: „Najważniejsze, żeby wino do mnie mówiło o miejscu z którego pochodzi. Jeśli moje wino nie mówi do mnie, przestaję je pić. Nie interesują mnie wina, które zabiła technologia, chcę takich, które wibrują, tych prawdziwych.” Przyznacie, że brzmi interesująco, prawda? Zapraszam do Wine Taste! Mamy kilka skrzynek Chateau Musar!




Warto przeczytać:

Najlepsze białe burgundy

Pisanie o Burgundii, jako o całości, jest niezwykle trudne, ponieważ to bardzo tajemniczy i...

Burgundia i jej pinoty

Z jakiej części świata wybrać wino ze szczepu pinot noir? To temat na osobny artykuł lub nawet...

Odkryj ukryte pochodzenie szampana - zaskakujące fakty historii

Kiedy czytamy o szampanie w kolorowych magazynach, często natrafiamy na skomplikowane...

Jak przechowywać wino w domu i jak je podawać?

Przechowywanie wina ma kluczowe znaczenie dla jego jakości, szczególnie jeśli mówimy...

Kultowe Włochy

Daj mi coś prestiżowego – usłyszałem niedawno od jednego z moich Klientów. Nie...

Inwestycje w wino – co łączy Wine Taste z Cult Wines?

W ostatnich kilku latach obserwujemy wzrost zainteresowania inwestycjami alternatywnymi,...

Obserwuj na Instagramie: