Bio wina - czy są nam potrzebne?
Wina bio to temat niezmiennie kontrowersyjny, bo trudno podać jednoznaczną definicję „naturalności” trunków. Mimo to, popyt jest spory, a producenci mają w swojej ofercie duży wybór win w stylu eko. Postaramy się w tym artykule wyjaśnić, czym właściwie są wina ekologiczne, naturalne i biodynamiczne. Opowiemy o uprawach i zastanowimy się, czy takie trunki są lepsze?
Wina ekologiczne
Wina ekologiczne wytwarza się wyłącznie na bazie winogron pochodzących z upraw ekologicznych. Nie stosuje się tu środków chemicznych, sztucznych nawozów i innych syntetycznych środków. Z kolei w winiarniach unika się stosowania produktów odzwierzęcych oraz surowców pochodzących z roślin modyfikowanych genetycznie. Zamiast tego, winiarze korzystają z siarczanu miedzi oraz dwutlenku siarki.
Winiarstwo ekologiczne akredytowane jest normą EN 45011, a kontrolę przeprowadzają takie organizacje jak na przykład dobrze znany konsumentom Ecocert czy Agrocert. Uzyskanie statusu „bio” nie jest łatwe i wymaga kilkuletniego okresu przejściowego. W tym czasie winiarze przechodzą regularne kontrole. Bada się między innymi proces produkcji oraz poziom związków chemicznych w glebie.
Wina naturalne
W przypadku win naturalnych winiarze również nie stosują środków chemicznych oraz maszyn. Winogrona zbiera się ręcznie, a w trakcie produkcji nie używa się żadnych sztucznych substancji. Można więc powiedzieć, że wina naturalne to takie, które powstają w zgodzie z naturalnymi procesami, bez żadnych wspomagaczy. Winiarze, którzy zajmują się tym obszarem lubią eksperymentować i nie baczą na trendy.
Wina biodynamiczne
To wina ekologiczne, choć zasady ich wytwarzania są jeszcze surowsze i bardziej restrykcyjne. Ich powstawanie wiąże się z filozofią Rudolfa Steinera, który zalecał duchowe poznanie człowieka i natury, a w 1924 roku opublikował cykl wykładów pod tytułem „Kurs rolniczy”. Biodynamizm, w dużym uproszczeniu, oznacza tu harmonię świata i wszystkich istot, pomiędzy którymi powinna panować równowaga, nie zakłócana przez żadną dodatkową ingerencję. Wystarczy obserwować naturę, by móc zrozumieć jej prawa i czerpać z tego bogactwa. Winiarze muszą się więc poddać biodynamicznemu kalendarzowi, który uwzględnia fazy księżyca, a oprócz zakazu używania jakichkolwiek środków chemicznych, wolno korzystać wyłącznie z produktów pochodzących z innych upraw biodynamicznych. Jak widać, zasady są surowe i bardzo wymagające.
Czy wina naturalne i ekologiczne są lepsze?
Sposób ich wytwarzania jest na pewno imponujący. Można podziwiać winiarzy, którzy wkładają w cały proces tak wiele pracy i rezygnują z wielu powszechnych rozwiązań. Bio wina są często doskonałe w smaku i dostarczają wielu wrażeń. Bywają też wymagające, złożone i bardzo oryginalne, co zaciekawi miłośników trunków.
Dlaczego bio wina są ważne?
Polityka zrównoważonego rolnictwa i rozwoju jest obecnie kluczowa. Naturalność oznacza ochronę zasobów naturalnych, a pełny odwrót w stronę natury to działanie, które pomoże przyszłym pokoleniom przetrwać. Winiarstwo zawsze było i pozostanie wyjątkowo blisko przyrody.
Bio wina w ofercie Wine Taste
Śmiało możecie zaglądać na zakupy, bio wina są u nas dostępne! Wśród producentów między innymi Comando G, Alois Lageder i Alwin Jurtschitsch. Warto dodać, że w światowym fine wine również znajdziecie producentów, którzy stosują czyste uprawy. Zaliczymy do nich chociażby Pontet-Canet z Bordeaux, Ridge Vineyards z Kalifornii, czy produkujące najdroższe wina świata Domaine de la Romanee Conti z Burgundii.