Białe wina są idealne na wakacje, ale nie tylko...
Najlepszym przykładem jest champagne, który powstaje między innymi z czerwonych odmian pinot noir i pinot meunier. Wystarczy bezpośrednio po wyciśnięciu soku z jagody winnej usunąć skórki, a moszcz nie zdąży się zabarwić barwnikiem zawartym w skórkach i otrzymamy białe wino. My dzisiaj zajmiemy się jednak klasycznymi białymi odmianami, z których wybrałem pięć najbardziej znanych: chardonnay, riesling, sauvignon blanc, pinot grigio i grüner veltliner. Zacznę od chardonnay, który jest synonimem białego wina, przez wiele osób traktowany jako marka wina, a nie jak odmiana winogrona. Jego domem rodzinnym jest Burgundia, ale uprawiany jest z powodzeniem na całym świecie, gdzie w większości występuje pod własna nazwą (w austriackiej Styrii znany jest jako Morillon). Wytwarza się z niego całe spektrum win, od lekkich i świeżych do beczkowych, mocnych i długowiecznych win. Królem białych odmian nazywany jest jednak riesling. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w końcu XIX i na początku XX wieku niemieckie rieslingi były jednymi z najdroższych win, wycenianymi tak wysoko, jak czerwone grand cru z Bordeaux. Już wtedy koneserzy doceniali to, z czego słynie riesling także dzisiaj, co jest kręgosłupem tej odmiany, niesamowitą kombinację ekstraktu i kwasowości. Wina w zależności od regionu i stylu producenta mogą być wytrawne, z lekką zawartością cukru, aż po słodkie rarytasy do długiego przechowywania. Więcej świeżości, którą daje wysoka kwasowość charakteryzuje odmianę sauvignon blanc. Jedno z najbardziej popularnych białych win, począwszy od znanych apelacji Sancerre i Pouilly Fume w Dolinie Loary, przez bardzo popularne dzisiaj w Polsce wina z Nowej Zelandii, kończąc na wytrawnych i słodkich winach z Bordeaux. Następnie mamy pinot grigio, jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich, białych win, znany pod nazwami takimi jak Rulander w Niemczech czy Szurkebarat na Węgrzech. Do zestawu dodałem jeszcze gruner veltliner, który króluje u naszych południowych sąsiadów (na Słowacji i w Czechach nazywany Veltlinske Zelene), przede wszystkim w Austrii, dając czyste, wytrawne wina, z charakterystyczną nutą białego pieprzu. Warto spróbować w poszukiwaniu swojego ulubionego, białego wina.