Wine Taste to najlepsze miejsce w Polsce dla miłośników win Bordeaux

Dawid Kulkiewicz| 2019-03-18 00:00:00| Komentarze:
W Wine Taste staramy się służyć radą, dzielić się wiedzą i pomagać w dokonywaniu dobrych wyborów. Bordeaux to region bardzo złożony, z mnóstwem apelacji, zamków i etykiet. 100 tysięcy hektarów to dosyć duża powierzchnia, żeby się zgubić, dlatego potrzeba dobrego przewodnika. Poza tym Bordeaux to region, w którym ze względu na warunki klimatyczne rocznik odgrywa szczególną rolę. Tuż przed wyjazdem na en primeur 2019 roku postanowiliśmy przygotować dla Was mały przewodnik po ostatnich kilkunastu rocznikach.

Bordeaux 2000

Rocznik zapowiadał się słabo ze względu na niskie temperatury i mało słońca. Sprawę uratowało ciepłe i długie lato, które pozwoliło winogronom na długie dojrzewanie na krzewach. Wyjątkowo równy i wysoki poziom w całym regionie, co jest rzadkością. Doskonale dojrzewają, ale potrafią też dać sporo przyjemności w relatywnie młodym wieku. Nasz typ: La Croix du Casse z apelacji Pomerol

Bordeaux 2001

Rocznik niezrównoważonej pogody, gdzie okresy ciepłe i suche przeplatały się z chłodnymi i mokrymi. Dopiero wrzesień przyniósł stabilizację pod znakiem “dużo słońca i mało opadów”, idealnie na czas zbiorów. Wina, od najwyższych poziomów w dół, są dziś pięknie dojrzałe, eleganckie i oferują super przyjemność w piciu. Warto dodać, że 2001 był świetnym rocznikiem dla Sauternesa. My zostajemy przy wytrawnych i proponujemy Chateau Ducru Beaucaillou.

Bordeaux 2002

Kolejny rok niełatwy pogodowo. Najgorzej oberwał merlot, którego krzewy uległy dwóm najczęstszym wadom procesu owocowania: coulure i millerandage. Wina charakteryzują się ziołowymi aromatami i nutami zielonej papryki, są szczuplejsze niż zazwyczaj i jako takie są w odpowiednim momencie do picia (zanim dojrzeją inne roczniki). Co proponujemy? Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande, bo wiemy, co potrafi pokazać nawet w trudnych rocznikach.

Bordeaux 2003

Wyjątkowo gorący, upalny, wręcz skwarny rok; jednego popołudnia w winnicy Chateau Lafite odnotowano temperaturę 48,8 stopni Celsjusza. Poza tym sucho - tak bardzo, że niektóre krzewy przestały funkcjonować. Rocznik poza tym bardzo nierówny, jest bardzo dużo win świetnych, równie dużo słabych. Wina z bardzo ciepłych roczników są do picia już. Tak jest w tym przypadku - nie licząc wyjątków z Pauillac i St Estephe, z tym rocznikiem nie ma na co czekać. W takich sytuacjach trzymamy się najlepszych producentów - nasz wybór to Chateau Giscours.

Bordeaux 2004

Ten rocznik dał wyjątkowo duże zbiory, a ponieważ było raczej chłodno, wina są szczupłe, eleganckie i aromatyczne. Bordoskie odmiany winogron znane są z zawartości sporej ilości pirazyn, czyli związków aromatycznych odpowiedzialnych za ziołowe aromaty; w pewnym uproszczeniu można powiedzieć, że im chłodniejszy rocznik, tym pirazyny bardziej wyczuwalne. 2004 rocznik częstuje nas więc nutami suszonych ziół, mięty i grillowanej papryki pośród innych aromatów ze swojego bogatego bukietu. Nam to bardzo odpowiada i mamy dwie propozycje z tego roku: Chateau Montrose i Chateau Lynch-Moussas.

Bordeaux 2005

Rocznik, w którym wszystko wydarzyło się w idealnym czasie i w doskonałych proporcjach. Ciepłe i suche dni, chłodne noce. Deszczu spadło tyle, aby orzeźwić krzewy i to akurat w najlepszych ku temu momentach. Wszystko jak z podręcznika. Wina prezentują równy wysoki poziom we wszystkich apelacjach. Do trzymania długo, na lata, w innym wypadku należy je dekantować. Bardziej codzienne egzemplarze już teraz dadzą dużo frajdy. Nasza propozycja to Brio de Cantenac-Brown.

Bordeaux 2006

Wszystko zapowiadało się bardzo dobrze, ponieważ pogoda oferowała idealne warunki do rozwoju winorośli i dojrzałości winogron. Niestety, tuż przed zbiorami zaczęły się niekończące się opady, co finalnie przełożyło się na ograniczone zbiory i bardzo dokładną selekcję winogron w winiarnii. Efektem tego wszystkiego są wina bardzo skoncentrowane, mocno zbudowane i taniczne, które potrzebują bardzo dużo czasu, aby się ułożyć. Nasze propozycje win z 2006 roku to Chateau Kirwan i Chateau Haut-Batailley.

Bordeaux 2007

Rocznik zimny i mokry, uratowany przez ciepłe i długie lato, jak to zresztą często w Bordeaux bywa. Wina są miękkie i przyjemne, lżejsze niż zazwyczaj i szybko gotowe do picia. Powinny być pite już, jako że oferują wysoką jakość i przyjemność, a co do ich zdolności dalszego dojrzewania zdania są podzielone. Warto dodać, że w tym roku świetnie wypadły wina białe, szczególnie słodkie z Barsac i Sauternes. Haut Brion 2007 to nasza propozycja z tego roku. 94 punkty Roberta Parkera i potencjał na lata, w tym wypadku bez żadnych wątpliwości.

Bordeaux 2008

Chłodno i deszczowo, z gradem i nierównym kwitnieniem. Ponownie natomiast przed zbiorami wyszło słońce i podniosła się temperatura, co pozwoliło dłużej zostawić winogrona na krzewach, pozwalając im lepiej dojrzeć. Koniec końców wina są raczej szczupłe, z przewagą aromatów czerwonych owoców w bukiecie. Etykiety z wyższych poziomów pozostają zamknięte, bardziej codzienne wina są gotowe do drogi. Z tego rocznika mamy dwie świetne propozycje: Chateau Leoville Barton z St Julien i Le Petit Haut Lafitte z Pessac Leognan.

Bordeaux 2009

Historyczny rocznik z warunkami jak z podręcznika winiarstwa: ciepło, ale nie gorąco, bardzo duża ilość godzin słonecznych, trochę deszcze dla odświeżenia pod koniec lata. Ciepłe dni, chłodne noce, czyli duża dojrzałość przy jednoczesnym zachowaniu świeżości. Wina są bogate, pełne, okrągłe. Miękkie i soczyste i wymagają bardzo dużo czasu na dojrzewanie. Aż 19 win dostało perfekcyjne 100/100 od Roberta Parkera. Nasz typ to Chateau Belgrave, które z powodzeniem możecie otworzyć już dziś.

Bordeaux 2010

Zimny początek tego roku rodził pewne obawy co do jakości win, szczególnie po fantastycznym roczniku 2009. Na szczęście w czerwcu zaczęło się gorące lato, które trwało aż do zbiorów. Ciepłe dni przeplatane chłodnymi nocami, dla zachowania kwasowości. Sucho i bardzo słonecznie - to słowa klucze dla tego rocznika. Wina Bordeaux z 2010 roku są strukturalne i taniczne; zdarzają się wśród nich przykłady naprawdę masywne, ale ich cechą wspólną jest elegancja. Wymagają czasu żeby zmięknąć i rozwinąć się. 2010 to współczesna wersja klasycznego rocznika Bordeaux. Pastourelle de Clerc Milon z Pauillac to nasza propozycja z tego roku. I naprawdę warto!

Bordeaux 2011

Ciepła, właściwie gorąca wiosna i chłodne, suche lato. Niskie zbiory, ale producenci, którzy zdecydowali się radykalnie obniżyć wydajność, zrobili świetne wina. Charakter win z 2011 roku opiera się na przewadze czerwonych owoców w bukiecie, wyższej niż zazwyczaj kwasowości i szczupły ciele. Wina zdecydowanie nadają się już do picia, a naszym wyborem niech będzie Chateau d’Issan z Margaux.

Bordeaux 2012

Ten rok znowu przyniósł trudne warunki dla winiarzy i winemakerów. Deszczowa wiosna, co zawsze przekłada się na problemy z kwitnieniem i owocowaniem, upalne lato i dużo deszczu tuż przed zbiorami. Efektem są niskie zbiory i stosunkowo mało wina. Tym bardziej było to wymagające dla winiarzy, ponieważ musieli przeprowadzić bardzo dokładną selekcję gron i nierzadko zdecydować o zdeklasyfikowaniu części wina. Najlepiej z tą sytuacją poradzili sobie po prostu najbogatsi, któryś stać było na zaangażowanie odpowiednich środków na walkę z trudną sytuacją. Nasz typ z 2012 roku to Vivens de Durfort Vivens.

Bordeaux 2013

30 lat temu taki rocznik byłby katastrofą. Dziś producenci są bogatsi i wiedzą więcej, przez co potrafią osiągnąć zadowalające rezultaty nawet w tak trudnych warunkach. 2013 był zimny i mokry, potwornie deszczowy, zakończony burzami i gradem. Zbiory niskie, wina mało i do szybkiego wypicia. My proponujemy sięgnąć po wino od sprawdzonego producenta i wybieramy Chateau Figeac.

Wina z roczników 2014, 2015 i 2016 powinny jeszcze poczekać na swoją kolej, przynajmniej na poziomach, jakie staramy się tutaj opisywać. Szczegółową radą co do dojrzałości wina, wskazania odpowiedniego czasu do wypicia i doradztwem w zakresie przechowywania wina służymy w Wine Taste przy Twardej 4 w Warszawie. Zapraszamy!




Warto przeczytać:

Dobre wino i sztuka często idą w parze

Wine Taste to nie tylko wine bar, ale także winiarski concierge, dlatego często jesteśmy proszeni...

Coraz więcej polskiego wina nie tylko w kraju, ale także w całej Europie

Nie tylko coraz więcej ludzi pije w Polsce wino, coraz lepiej ma się też całe polskie winiarstwo...

Beaujolais Nouveau - kto czeka na trzeci czwartek listopada?

Jak co roku w listopadzie zaleje nas morze młodego wina z francuskiego regionu Beaujolais. Mimo że...

Obserwuj na Instagramie: