López de Heredia Viña Tondonia - stara szkoła wina Rioja

fot. Arnieby/Shutterstock.com

Rioja - tradycyjni moderniści

Dawid Kulkiewicz| 2019-10-29 00:00:00| Komentarze:
Rioja, czyli jeden z tylko dwóch hiszpańskich regionów z najwyższym oznaczeniem jakości DOCa, długo miał (i chyba wciąż ma) opinię regionu, który spóźnił się ze zmianami. Podczas gdy inne tradycyjne regiony winiarskie przystosowały się do nowych trendów i podejścia do winemakingu, Rioja dzielnie stała przy swoich zasadach. Dopiero niedawno ustanowiono na przykład nową klasyfikację win, która wprowadza popularny ostatnio system podziału win ze względu na pochodzenie: pojedyncze winnice, pojedyncze wioski, dopiero później strefy. Tradycyjny styl klasyfikacji jakości w regionie Rioja ze względu na dojrzewanie odrobinę się przeterminował. Z drugiej strony, na tradycyjne rozwiązania zawsze będzie tam miejsce.

Zapotrzebowanie na tradycyjny styl win z regionu Rioja wciąż duże

O ile winiarze z nowej szkoły regionu Rioja zbierają owoce później w poszukiwaniu większej dojrzałości i słodyczy aromatów, korzystają z nowej beczki, o tyle klasyczny styl jest bardziej powściągliwy. Owoc jest bardziej kruchy, dojrzewanie w beczkach bardziej otwiera wino poprzez delikatne utlenienie, niż dodaje słodkich waniliowych nut. Będąc tradycyjnym można jednocześnie śledzić nowinki i próbować podążać nowymi szlakami. Lopez de Heredia, czyli nasz przykład klasycznego stylu, robi to wszystko w sposób godny naśladowania. W przypadku tej winnicy wszystko zaczęło się w połowie XIX wieku, kiedy francuscy negocjanci przybyli do regionu Rioja w poszukiwaniu alternatywnego źródła winogron wysokiej jakości. Alternatywnego wobec Bordeaux, które walczyło wtedy z plagą filoksery. Don Rafael Lopez de Heredia y Landeta, bo tak brzmi pełne imię i nazwisko założyciela naszej winnicy, był wówczas entuzjastycznym i dobrze zorganizowanym studentem winiarstwa i podpatrując pracę przedstawicieli francuskiej branży winiarskiej, postanowił podążyć w ich ślady.

Proces i tajniki winemakingu są przekazywane z pokolenia na pokolenie

Don Rafael szczególnie upodobał sobie ziemie wokół miasta Haro w regionie Rioja Alta. Jako młody człowiek zakochany w swojej nowej pasji, dostrzegł umykający innym magiczny związek ziemi i klimatu, który pozwalał na dorastanie tam winogron o wyjątkowej jakości. Około roku 1877 zaczął budowę winiarni, w której do dziś powstają Vina Tondonia i inne wyjątkowe wina - budynek jest najstarszym w Haro i należy do trójki najstarszych winiarni w całym regionie Rioja. Tradycja i przywiązanie do wartości to dwa podstawowe założenia winnicy. Proces i tajniki winemakingu są przekazywane z pokolenia na pokolenie, z drugiej strony, jako profesjonaliści, są świadomi zmian zachodzących w otoczeniu, dlatego np wszystkie uprawy prowadzone są już przynajmniej w sposób zrównoważony. Najważniejszy jest finał, czyli dostarczanie odbiorcom wina rzemieślniczego i prawdziwego. I na tym się skupmy!

 

 

 

 




Warto przeczytać:

Street food i wino? Nawet Paul Lato wie, że to dobre połączenie!

Gdy Paul Lato odwiedził nas kiedyś w Wine Taste, to po skończonej degustacji dla gości...

Idą upały. Warto mieć w lodówce dobre rosé!

Ostatni tydzień wakacji zapowiada się naprawdę gorąco. W takiej sytuacji w lodówce...

Bordeaux 2015 w Wine Taste

2015 rok był wyjątkowo dobry dla win z Bordeaux. Właściwie w tym miejscu mógłbym się...

Grüner Veltliner a wina pomarańczowe

W austriackim regionie Kamptal, opodal miasta Langenlois, mieści się winnica Jurtschitsch. To...

Pingus, czyli fine wine nie musi być nudny

Wielu ludzi nie lubi wina, bo kojarzy im się ze snobami i burżujami. Postawa wielu ludzi...

Bollinger La Grande Année 2008

W Wine Taste przygotowaliśmy szeroką ofertę fine wine, czyli win prestiżowych, kolekcjonerskich...

Obserwuj na Instagramie: