Coraz więcej polskiego wina nie tylko w kraju, ale także w całej Europie

Dawid Kulkiewicz| 2018-12-05 00:00:00| Komentarze:

Małopolska winnica Srebrna Góra

fot. tvn24bis.pl

Nie tylko coraz więcej ludzi pije w Polsce wino, coraz lepiej ma się też całe polskie winiarstwo. Zakłada się więcej winnic, rośnie areał upraw i jakość winogron. Zaczyna się zarysowywać charakter polskiego wina, mimo że historia jego jednak krótka, a producenci wciąż eksperymentują z różnymi odmianami winorośli i stylami win. W Polsce powstało już kilka win-perełek, którymi możemy chwalić się na arenie międzynarodowej, a coraz więcej polskich win może rywalizować w swojej klasie z europejskimi konkurentami.

W ostatnich latach winiarstwo w Polsce rozwijało się bardzo dynamicznie

Za sprawą ocieplania się klimatu, ten rozwój na pewno będzie trwał w nadchodzących latach. Powstaje dużo winnic profesjonalnych, ale też amatorskich, hobbystycznych. W ewidencji Agencji Rynku Rolnego z 2017/2018 roku widniało 197 winnic, które były oficjalnie zarejestrowane i mogły legalnie sprzedawać swoje wino. Istnieje mniej więcej drugie tyle amatorskich, co razem daje około 400 winnic funkcjonujących na ziemiach polskich. Należy w tym miejscu powiedzieć, że w 2015 roku oficjalnie zarejestrowane były 103 winnice, w 2010 roku 26, a w 1961 roku pozostawało nam wszystkiego 37 hektarów winnic.

Polskie winiarstwo cechuje dość istotna niejednorodność

Średnia wielkość winnicy to 1 ha, ale z około 220 zarejestrowanych hektarów dwie winnice posiadają łącznie prawie 60. Istnieje więc, obok dużych winiarni, bardzo wielu małych winiarzy, którzy uprawiają swoje winorośle na działkach pół hektarowych i mniejszych. Wciąż bardzo duża jest też liczba różnych szczepów winorośli. Winiarze wciąż eksperymentują z tym, co najlepiej im się udaje, dlatego nierzadko na jednym hektarze rośnie bardzo wiele różnych odmian. No właśnie, jakie odmiany winorośli uprawia się w Polsce? Ze względu na dość chłodny, pozornie ciężki dla uprawy winorośli klimat w naszym kraju, winiarze początkowo decydowali się na tzw. odmiany hybrydowe. Są one jednocześnie odporne na trudne warunki klimatyczne i różne choroby, potrafią także dać ciekawe wina. Najpopularniejsze u nas hybrydy to solaris, johanniter, seyval blanc, hibernal z winorośli białych i rondo, regent, marechal foch i leon millot. Polscy winiarze potrafią wyciągnąć maksimum z odmian hybrydowych: największa pojedyncza parcela solarisa znajduje się w tej chwili w winnicy Turnau, natomiast johanniter z jednej winnicy z Małopolskiego Przełomu Wisły zagościł w kartach świetnych restauracji w Londynie. Razem z rozwojem polskich winiarzy i przy ocieplającym się klimacie, coraz większą część nasadzeń zaczęły stanowić odmiany winorośli szlachetnej vitis vinifera. I tak, coraz łatwiej w Polsce spotkać bardzo dobrego rieslinga, chardonnay, gewurztraminera, pinot noir, zweigelt a nawet merlot.

Wino lodowe z winnicy Turna - ciekawostka polskiego winiarstwa

Jako ciekawostki polskiego winiarstwa należałoby wskazać wino lodowe z winnicy Turnau, wina pomarańczowe i pet-naty, robione ostatnio przez wielu producentów. Wino lodowe to wino słodkie, robione z winogron zamarzniętych na krzaku. Pozwala to na koncentrację cukrów, kwasowości i aromatów w gronie; wino powstałe z takich winogron charakteryzuje się dużą słodyczą, wysoką kwasowością, przez co pozostaje świeże i przyjemne do picia. Zawsze odznacza się wyjątkowo czystymi aromatami owoców, bez wpływów żadnych technik winiarskich. Takie wino z winnicy Turnau zostało świetnie przyjęte przez publiczność i spokojnie może rywalizować z innymi winami tego typu. Wina pomarańczowe i pet-naty to zupełnie oddzielny rozdział; oba style wywodzą się z szeroko pojmowanego winiarstwa naturalnego. Wino pomarańczowe powstaje z białych odmian winogron, które poddano długiej maceracji na skórkach, z kolei pet-nat to wino musujące, które zostało zabutelkowane przed końcem fermentacji, przez to część dwutlenku węgla pozostała w winie. Ta gałąź polskiego winiarstwa rozwija się w wyjątkowo ciekawy sposób, trafiła ponadto na odpowiedni trend na świecie. Na pewno będziemy przyglądać się uważnie, bo ten rozdział polskiego winiarstwa zapowiada się szczególnie interesująco.

Polskie wina zyskują coraz większą rozpoznawalność

Nawet na własnym podwórku nie kojarzą się już tylko z produktem niskiej klasy; zapracowały swoją coraz większą jakością na szacunek i uznanie. Do krajów typu Włochy czy Hiszpania droga jeszcze daleka, ale chyba nikt nie chce tworzyć w Polsce drugiej Hiszpanii. Mamy tu swoje wina, swój styl i grupę bardzo utalentowanych winiarzy, którzy wciąż się uczą, rozwijają i robią przy tym coraz lepsze wina. Oby tak dalej!

Źródło: Newseria, Winicjatywa, winogrodnicy.pl